ESTALMAT

SESSIONS D'ACTIVITATS MATEMÀTIQUES

Primeres activitats

  • Primera sessió, dia 23 d'octubre de 2010, a les 10 del matí. 
  • Conferència de divulgació:
    Aspectes matemàtics de les lleis electorals
    a càrrec de la professora Marta Berini amb la col·laboració d'Alberto Camacho, dia 20 de novembre de 2010
  • Segona sessió, dia 22 de gener de 2011, a les 10 del matí.  Informació detallada i feina prèvia

En aquesta pàgina web s'anirà publicant tota la informació relativa a aquestes activitats i, a més, tots els alumnes d'Estalmat rebran informació mitjançant el seu correu-e del  contingut de cadascuna de les activitas dels 3 trimestres. Per tant, si algú ha canviat de correu-e convindria que ho notifiqués.



Primera sessió d'
Estalmat curs  2010-2011 (prof. Alberto Camacho i Antoni Gomà)
Aplicació de l'Scratch a l'anàlisis de problemes matemàtics

Consultes i suggeriments a: Antoni Gomà o Alberto Camacho

Segurament algunes de les persones que vindreu a aquesta sessió ja vau treballar una petita iniciació a la programació amb la Wiris en algunes de les sessions d'Estalmat. Potser també trobarem a la colla alguna persona ben aficionada a la programació, que és una tasca creativa i, de vegades, addictiva.  Però, tanmateix, ens ha semblat que podia ser  interessant presentar-vos l'Scratch i dedicar-hi una estona.

Què és l'Scratch?  Un programari lliure, elaborat al prestigiós MIT (Masachussets Institute of Technology), que facilita un entorn de programació visual i intuïtiu, i, alhora molt potent i amb idees modernes de programació que inicien en les idees de la programació orientada a objectes. 

Convé que primer de tot us baixeu l'Scratch  des de la web del programa i l'instal·leu. Ho podeu fer en concret des de l'adreça
 http://info.scratch.mit.edu/Scratch_1.4_Download.  Si accediu a la pàgina principal de la web del Scratch potser us semblarà "una mica infantil" i només enfocat a jocs gràfics; el cas és que la comunitat del Scratch comparteix tots els projectes i a la portada sovint hi ha projectes elaborats a l'escola... però ja veureu que també té aplicació a les matemàtiques!  Encara que no ho treballarem durant la sessió, si en algun moment teniu ganes de distreure-us amb uns trencaclosques numèrics, aquí  en teniu uns que estan en fase d'elaboració en l'entorn Scratch per part de dos professors d'Estalmat.

Materials als quals convé que hi feu una ullada abans de la sessió del dia 23  (així en estalviarem una part de feina, que acostuma a ser pesada i farragosa... ja coneixereu l'entorn de treball!)
  • una web on hi ha una mini guia de l'entorn de l'Scratch. És bàsica i simple, i per tant, té l'avantatge que dóna informació en un cop d'ull.
  • el material preparat per treballar a Estalmat-1 durant el curs 2009-2010.  (no es va poder treballar tot per circumstàncies diverses)
    Naturalment, també està encaminat a mostrar els aspectes fonamentals del treball amb l'Scratch i, en aquest cas, té l'avantatge que es complementa amb alguns programes fets amb l'Scratch, ja elaborats, que es referencien al document de treball.  
    Interessa que hi llegiu molt especialment la presentació que es fa de l'entorn de treball i l'explicació de què és una variable i com poder assignar-li valors o canviar-los... i, és clar!, convé que mireu algun programa ja elaborat, com proposem tot seguit!
    • Feina a fer:   entendre bé com es fa per dibuixar un triangle o altres polígons regulars i  fer el treball que es proposa a la pàgina 7 del document d'Estalmat-1. Estaria bé poder començar la sessió del dia 23 posant en comú les idees sobre aquesta proposta.
Uns problemes de probabilitats que vam treballar:
  • Quina és la probabilitat que si tirem una moneda sobre un paper (teòricament indefinit) on hi ha dibuixades línies paral·leles, la moneda toqui alguna de les línies?
    Teniu una versió d'un programa que modelitza aquest experiment en el cas que les línies estiguin situades a una distància doble del diàmetre de la moneda.

    Però hi ha algun aspecte que cal millorar...i això vam fer durant la sessió. També vam analitzar un estudi fet, amb programes elaborats amb Scratch.

I encara volíem acabar la sessió (però no va ser posisble) amb...
l'elaboració amb l'Scrtach d'una simulació del problema de l'agulla de Buffon.   Vídeo de presentació    Informació rigorosa i detallada

Sessió d'Estalmat gener 2011 (prof. Alberto Camacho i Antoni Gomà)

Consultes i suggeriments a:  Alberto Camacho

Ara us recordem un altre problema de probabilitats que al final de la passada sessió ja us vam dir que treballaríem (És clar que si abans els heu pensat una mica, serà molt millor!) 
  • Quina és la probabilitat que en la llista de 6 nombres d'un sorteig de la Lotto 6/49 apareguin, si més no, dos nombres consecutius? (programes Scratch per analitzar, treballar, completar...)
    Analitzarem una simplificació del problema, amb 4 números diferents triats a l'atzar en el conjunt {1, 2, 3, ..., 11, 12}. Ho treballarem de tres maneres...
    • Farem que l'Scratch compti quants casos possibles hi ha (potser també sabeu la manera de calcular-los amb un nombre combinatori) (programa  loto1.sb). Ara us demanem que penseu com modificaríeu aquest programa perquè entre els quatre nombres que es trien NO n'hi hagi dos de consecutius. La regla de Laplace ja ens donarà la probabilitat...
      (si algú coneix un altre llenguatge de programació aquí trobarà a faltar el  for..next  o   per ... en ...   d'altres llenguatges de programació; s'ha hagut de "fabricar a mà" amb un repeteix)
    • Farem simulacions.  Tenim un programa (loto2.sb)  que, després de la bandera verda per començar,  cada vegada que es prem l'espaiador tria 4 nombres diferents a l'atzar de 1 a 12. Ara us demanem que penseu què caldria afegir a aquest programa perquè cada vegada mirés si hi ha o no nombres consecutius i fes el compte de vegades que passa una cosa i que passa l'altra. Ens acostem a la probabilitat?
    • Veurem una solució raonada del problema.
També us animem a pensar problemes dels quals es pugui trobar la solució  amb l'elaboració d'un programa informàtic  i que les propseu per treballar-los el dissabte!
I així podrem encetar un debat sobre el tema següent:  és el mateix  trobar la solució d'un problema que  resoldre'l?



Coneixeu el teorema dels quatre colors?   Podeu visualitzar-lo en aquesta pàgina.

Voleu jugar una estona al  joc del 24?   Aquí hi teniu un enllaç.