amb el suport de  
Marató de problemes. 2023
Problema 4. Problema de 3 punts


Per a una exhibició gimnàstica un grup de persones s'han posat, molt ordenadament, en files i columnes formant un rectangle.
Aquesta seria la figura que ho representa per al cas de 4 files i 7 columnes.

Abans de començar cada persona dona la mà a les que té a prop, aquelles amb què es poden donar la mà sense alterar la formació, és a dir els que estan a una d'aquestes dues distàncies:


Ara volem estudiar el cas general en què el conjunt de persones s'ha col·locat ordenadament en un rectangle de  m files i n columnes.
Si s'han donat la mà totes les parelles que estan a les distàncies indicades, sense repetir-ne cap, quantes encaixades de mans s'han fet?


La solució es pot escriure com     per a uns  nombres enters  a, b, c, d,  positius o negatius (cap d'ells és 0), que són els que es demanen en el formulari de resposta.


Nota:
A partir del fet que l'expressió   s'ha indicat de manera estrictament formal. i atenent a algunes consultes rebudes, es fan unes consideracions sobre la manera d'escriure la resposta, amb dos exemples.  En el formulari hi ha quatre caselles de resposta, una per la a, una per la b, una per la c i una per la d.
En cas de dubte sobre la manera d'escriure la resposta, sempre podeu consultar, abans d'enviar-la a  concursosscm@gmail.com
 


Quan ja hagis resolt el problema hauràs d'accedir al formulari de resposta, enllaçat des de la pàgina de l'activitat.
Recorda que has de disposar d'una contrasenya de participació que es va enviar per correu electrònic com a resposta al formulari d'inscripció.
Si no la recordes o no l'has rebut, escriu a   concursosscm@gmail.com