Enunciats i solucions

Problemes a l'esprint - equips d'alumnes de 5è i 6è de Primària
18 de gener de 2023

Es va fer la segona convocatòria dels Problemes a l'esprint del curs 2022-2023, la vint-i-dosena per a equips d'alumnes del cicle superior de primària. Com a informació de caràcter general, tot seguit reproduïm i completem el missatge que es va enviar als professors enllaç en els centres participants,  Aquest conjunt de persones mereixen la felicitació més efusiva per l'èxit que creiem que va tenir l'activitat.

Des de fa algunes edicions  en la crònica diem que  convé destacar que, tot i que el nom de l'activitat fa referència a "l'esprint", es fa palès que el que es busca, en molts centres és la participació en un treball matemàtic col·lectiu per a aconseguir l'encert en la resposta als reptes plantejats, encara que s'hi hagi de dedicar molta estona. És així que aquesta vegada també podríem dir que potser haurem de canviar el títol de l'activitat i que en podríem dir "cursa popular per a la resolució de problemes en equip".

Des de l'equip organitzador pensem que en aquesta edició hi ha hagut força encert en la tria de problemes que han permès una resolució ràpida i brillant de molts equips, i també, tanmateix, molts altres han anat dedicant estona i han acabat amb encert total.

 • La participació ha estat de 46 equips de 29 centres, que han fet constar un total de 1057 alumnes.

Ja sabeu que la gestió dels equips es fa de la manera que cada centre creu que s'adiu més a la manera d'inserir-ho en  el plantejament didàctic.  Segurament aquesta possibilitat de tractaments diversos és interessant.  Podeu consultar la relació de centres participants i nombre d'equips i d'alumnes en cada cas, llistat que fa ben evident aquesta diversitat del treball que s'ha fet en aquesta jornada. Encara cal afegir el fet que alguns equips els formaven només alumnes de cinquè i altres només de sisè; cada centre valorarà la seva participació tenint en compte aquesta circumstància. Tothom mereix la màxima felicitació!.

 • En aquest enllaç teniu el marcador que mostra els resultats  (columnes de la taula: contrasenya, valoració problemes 1-4; problemes 5-8; problemes 9-10; temps real, temps comptant intents i respostes a les propines)

Podeu observar en aquest marcador que  29 equips han tingut encert total, i 9 més encert parcial, i el que sembla que ha anat molt bé en aquesta  ocasió és disposar d'uns problemes de propina, aparentment ben adients perquè 12 centres també han encertat tots els reptes de propina  i 9 equips, algun,

Natuaralment és lògic en aquesta crònica fer honor al nom de l'activitat i felicitar molt efusivament  els equips més ràpids, però fer extensiva la felicitació a tots els participants.  Vegeu-ho tot seguit

En les relacions següents s'indica: amb (#) l'únic equip que no va tenir cap errada  en els intents dels tres blocs de problemes. Molt bé!!!
 Es mostra amb  amb
(*) , (**) (***) l'encert a un, a dos o a tots tres dels reptes "de propina".


Atenent a la denominació de l'activitat escau fer un esment molt especial de l'equip més ràpid, que ha enviat les respostes encertades en un temps de concurs de poc més de mitja hora i també ha enviat ñes respostes als tres problemes de propina, aquestes totes al primer intent
 • Escola Thau  (Barcelona) (***)


Amb menys de tres quarts d'hora de temps de concurs uns equips de:
 • Col·legi Montserrat (Barcelona) (***)
 • Col·legi Sant Lluís (Barcelona)  (***)Equips que han tingut temps de concurs de menys d'una hora o molt pocs segons més...
 • Escola Joviat (Manresa)  (***)
 • un altre equip de Escola Thau  (Barcelona) (**)
 • dos equips d'Aula Escola Europea (Barcelona) (**) (***)
 • un altre equip de Col·legi Sant Lluís (Barcelona)  (***)
 • Escola Pia de Sarrià Calassanç (Barcelona)  (***)
 • Saint George's School (Fornells de la Selva)
 • Escola Doctor Ferrer (Artès)
 • Col·legi Sant Miquel (Barcelona) (**)

...i en menys de cinc quarts d'hora:
 • Escolàpies Sant Martí (Barcelona) (***)
 • Colegio Madre Vedruna Sagrado Corazón (Castelló de la Plana) (*)
 • Escola Antoni Doltra (Pineda de Mar)   (**)
 • tres equips més d'Aula Escola Europea (Barcelona) (***)(***)(**) i un d'ells l'únic equip amb (#)
 


No hem posat en els requadres anterior "equips més destacats" perquè escau  fer un reconeixement especial a l'encert de molts equips, i a la tasca que han desenvolupat. Creiem que tots ells mereixen el qualificatiu de "molt destacats" per l'estona que hi van dedicar i per l'encert, total o parcial. Els indiquem ,en cada cas  per ordre alfabètic del nom del municipi:

Van enviar totes les respostes correctes dels 10 problemes principals de l'activitat

Escola Can Puig  (Banyoles)Escola Laia.  un equip del Col·legi John Talabot.  i dos equips d'Aula Escola Europea    (Barcelona). Escola Turó del Drac (Canet de Mar)Escola Carme Guasch i Darné (Figueres),
equips de Bell-lloc del Pla  i de Les Alzines (Girona),
Escola Pedra Blanca  (La Pera)Escola Guillem de Claramunt  (La Secuita)Escola Dones d'Aigua (Sant Iscle de Vallalta)

i també van tenir encert en algun grup de problemes
:
Escola Betània-Patmos.  i altres equips d'Aula Escola Europea i de John Talabot (Barcelona), Escola Les Savines (Cervera). Col·legi Santa Anna  (Lleida),
Escola Prat de la Riba (Esplugues de Llobregat), altres equips de  Les Alzines (Girona)  i  Escola Cinta Curto  (Tortosa).


En tot cas, molt bona feina! Volem felicitar-vos pel temps que hi heu dedicat. .. i aquesta felicitació inclou alumnes i el professorat que ha organitzat i impulsat els equips.


Accés als enunciats en format PDF    Raons tècniques han aconsellat que aquesta sigui la presentació estàndard dels enunciats.

Respostes als problemes plantejats 

 1. 13524
 2. 10
 3. 14
 4. 20

 5. 5
 6. 3
 7. 19
 8. 4

 9. 21
 10. 3

propina 1: 8
propina 2: 84  
propina 3:  19


La resposta a un dels problemes

Al llarg del dia de l'activitat es van rebre algunes consultes sobre el problema 2.Els 10 polígions que es poden fer són aquests:


Vegeu-ne alguns que són ben bé els mateixos que els anterior, que només cal fer un gir de 180º per a adpnar-se'n:


Ara bé, l'enunciat ja feia aquest adevertiment:


Aquests polígions que "per l'altre costat" es veurien iguals (simètrics) i que de fet ja estan comptats són aquests:

No dubteu en consultar  a  concursosscm@gmail.com  si voleu algun aclariment sobre alguna solució o voleu fer algun comentari sobr el'activitat.
Gràcies per la vostra atenció!