enllaç per a informació de les beques CiMs+cellex
pàgina en

Enunciats i solucions

Problemes a l'esprint - equips d'alumnes de 1r i 2n de l'ESO
20 de febrer de 2019

Ja s'ha celebrat una nova edició dels Problemes a l'esprint, la divuitena per a equips d'alumnes de 1r i 2n de l'ESO.

La participació ha estat de 175 equips de 136 centres de Illes Balears, del País Valencià i de Catalunya, que han fet constar a la base de dades 3909 alumnes. (però com que dos centres no ho han fet constar segur que hem arribat ben a prop dels 4.000 participants.)

Podeu consultar la llista de centres participants
S'ha  indicat seguint l'ordre de l'hora d'inici del concurs.
Hi veureu la indicació del nombre de components de cada equip,
 cosa que s'adiu amb la diversitat de maneres d'enfocar la participació
però que influeix en les dades estaístiquee que es mostren més avall.


Els nombres d'equips, de centres i d'alumnes representen els màxims absoluts<, els rècords, de participació en qualsevol convocatòria dels problemes a l'esprint, que superen els de l'any 2018.

És molt important destacar el gran nivell d'encert dels equips participants, amb 145 equips amb encert ple (més del 80% dels equips participants), dels quals 57 ho han fet sense cap errada en els tres grups de problemes "de concurs".  També són dades de récord.

Atenent a la demominació del concurs, "a l'esprint", és ben interessant fer esment que la mitjana de temps de participació per a aconseguir l'encert ha estat molt ràpida, i amb això sembla que des de la comisisó organitzadora ens hem acostat a respondre adequadament a la petició d emolts centres que, per als grups d'alumnes d'aquesta edat, el temps de preparació i de participació en el concurs es pugui ajustar a una hora.

L'equip més ràpid amb encert ple (amb un temps de concurs de 1349 segons) va ser l'equip del centre
Institut Alexandre Deulofeu, de Figueres (Alt Empordà)
que a més va respondre amb encert els tres reptes de propina, i tot sense cap errada.(#)(***)

Pel que fa a la rapidesa en les respostes podem dir que completem el pòdium amb un  temps arrodonit de 1500 segons els equips dels centres
Institut Ernest Lluch, de Barcelona (Barcelonès )
Saint George's School de Fornells de la Selva (Gironès)
també sense errada en els tres grups de problemes del concurs (#)


Encara volem relacionar de manera expressa els equips que van tenir encert en un temps de concurs de menys de mitja hora, indicats com a ex-aequo per ordre aleatori:
Institut La Mitjana de Lleida (#)(***), Institut Dertosa de Tortosa(***), Col·legi Montserrat de Barcelona(***), Institut Manuel de Pedrolo  de  Tàrrega, IES Bernat Guinovart, d'Algemesí (#), Col·legi Regina Carmeli  de  Rubí,(#)(***) Escola Joan Pelegri, de Barcelona,(#),  Institut Tarragona, deTarragona(***).

(#) sense errada; (***), resposta als reptes de propina

  

Si la dita parla "des de Salses fins a Guardamar i des de Fraga fins a Maó" les poblacions que veieu al mapa, que defineixen un "polígon de participació" ens mostren que hem arribat des de Llançà fins a Los Montesinos, més al sud de Guardamar. Gràcies per la participació!

Tanmateix sempre volem, en aquesta crònica, donar l'enhorabona a tots els centres participants, al professorat que ha impulsat la participació i a l'alumnat component de tots els equips, la mainada que ha estat una bona estona fent matemàtiques. Enhorabona i gràcies per la vostra participació! Tothom mereix el títol de "destacat"!

En aquesta ocasió, per tal d'insistir en la idea de la durada mitjana de la participació en el concurs, mostrem un gràfic estadístic sobre els temps de participació.
Si cliqueu en cadascuna de les columnes veureu la relació de centres corresponent i així podreu localitzar el vostre centre
És costum donar la valoració completa del equips del concurs així, per grups; altres vegades ho fèiem explícitament a la pàgina; en aquesta ocasió ho he volgut enllaçar amb un diagrama estadístic.
Les relacions es donen ordenades aleatòriament

Un aspecte al qual volem donar-li importància és el fet que es plantegen uns reptes "de propina", suplementaris, i així es pot adaptar la tasca en cada centre al temps que s'hi vol (o pot) dedicar. En aquesta convocatòria han estat 96 els equips que s'han enfrontat a algun d'aquests reptes, fins i tot algun equip que no havia tingut encert ple en els tres grups de problemes del concurs. De tots aquests equips, 66 han tingut encert en els tres reptes de propina. Com a informació en certa manera anecdòtica, si cliqueu a la imatge de la dreta veureu la relació dels equips que han tingut encert ple en el concurs i en els reptes de propina i tot sense cap errada, quelcom semblant al que en el llenguatge casteller diríem "i tot descarregat".  Aquesta llista es dóna per ordre de l'hora de la inscripció i es bo de comentar que comença per l'Institut Alexandre Satorras, de Mataró, que ja ho havia aconseguit als voltants de les 9 del matí, i acaba amb l'Institut La Mitjana, de Lleida, que ho va fer gairebé a les 6 de la tarda, segurament amb un equip que va participar en acabar les classes de la tarda.  Una mostra més de la versatilitat, pel que fa al'organització del treball, que permet aquesta activitat.Per a tots els equips
            Compartim!!!
Volem compartir un missatge que hem rebut des de l'Institut el Cairat, d'Esparreguera.  Ens passen l'enllaç a la web del centre i veiem que han captat perfectament l'esperit amb què es convoca l'activitat.  Gràcies!!!Animem a altres centres que vulguin compartir l'experiència,  que ens enviïn a concursosscm@gmail.com  comentaris il·lustrats, i els publicarem!


Gràcies per la participació!!!
Accés als enunciats a la web
PDF amb els enunciats

Respostes als problemes plantejats

  1. 34
  2. 12
  3. 40
  4. 12

  5. 100
  6. 840
  7. 50
  8. 10

  9. 15
  10. 32


Reptes "de propina"

Enunciats a la web
PDF amb els enunciats

resposta al primer: 4
resposta al segon: 252
resposta al tercer:  3