Convocatòria curs 2020-2021
Problemes a l'esprint per a equips de 1r i 2n d'ESO

17 de febrer de 2021, dimecres

Diem en la web dels Problemes a l'esprint que l'activitat es marca com a objectiu principal la participació i l'interès per a la correcta resolució dels exercicis proposats. En certa manera donem proritat a aquesta idea per davant de l'aspecte de concurs que la va fer nèixer ara ja gairebé fa vint-i-un anys, el 20 de maig de 2020.  És per això que en aquest curs 20-21, tan especial per les circumstàncies que vivim, hem de començar amb un agraïment,  i amb una felicitació ben sincera, a tot el professorat que ha organitzat equips en el seu centre i n'ha impulsat la participació, que creiem que ha estat esplèndida, en quantitat i en qualitat.

Ua capsa de bombons que la Pastisseria Uñó, de Mataró, va posar de manera destacada al seu aparador els mesos finals del curs 19-20.  Rebeu-la virtualment!


La participació
Va ser de 134 equips de 82 centres escolars, que van fer constar en el formulari d'inscripció un total de 3067 alumnes.
Aquests centres són:
 • 2 de la província d'Alacant (un d'ells, el de més al sud entre els participants, de la comarca del Bajo Segura, un saludo especial)
 • 20 de la Ciutat de Barcelona
 • 21 d'altres poblacions de la província de Barcelona
 • 3 de la Província de Castelló
 • 15 de la província de Girona (entre ells dos de L'Escala i Palafrugell, en aquesta ocasió els participants de més a l'est)
 • 5 de la província de Lleida
 • 11 de la província de Tarragona
 • 3 de la província de València
 • ... i el de més a l'oest, un de Zaragoza  (os damos la más cordial bienvenida)


Els resultats globals,  excel·lents!

53 equips han tingut encert total en els problemes del concurs.  Molta enhorabona!!!

Altres detalls:
 • A part dels anteriors, 12 equips han tingut encert en dos grups de problemes.
 • També és important valorar el fet que 99 equips han enviat amb encert les respostes del grup de problemes de la branca d'olivera.
 • 14 equips han enviat resposta  encertada a algun problema de propina.

En aquest enllaç  podeu consultar com ha quedat enregistrada la participació de cada equip.  (Ordenació: per ordre d'inscripció)

 • Per si algun equip no recorda la seva contrasenya i vol consultar la taula de dades anterior....   enllaç
Per a una anàlisi d'aquest marcador dels resultats dels equips participants convé fer una reflexió sobre la valoració dels temps de concurs en funció de l'organització dels equips, que aquesta vegada s'han vist molt condicionats per les circumstàncies derivades de les normes sobre la pandèmia.  Sabem que en molts casos el temps ha estat limitat, que no s'ha pogut establir contacte entre alumnes de diferents grups classe o dels dos nivells del concurs per a intercanvi d'idees, ...

Escau recordar la idea clau amb què s'anuncia l'activitat a la web, en el marc d'un treball col·lboratiu entre els membres d'un equip.:
 •  En la primera part de l'activitat es recomana que l'equip es subdivideixi i que un subgrup treballi els problemes "de la branca d'olivera" i un altre subgrup "els del colom de la pau" que són a priori un poquet més difícils que els altres.
 • L'estructura de l'activitat suggereix que, per acabar, tot el grup treballi conjuntament els reptes finals.
Al costat d'aquestes idees també es valora la possibilitat que cada centre pugui suggerir als seus equips una línia de treball diferent, o els organitzi d'una altra manera perquè l'activitat s'insereixi millor en la seva línia didàctica  (o, enguany, perquè les circumstàncies li han obligat.) Ara bé, és clar que els equips amb molt pocs alumnes segur que estaran més temps que els que treballen amb la idea explicada. Si es proposa que tots els membres de l'equip treballin tots els problemes, és clar que això també incideix en el temps.

Hem fet aquests comentaris perquè cada equip valori adequadament el temps que ha fet falta per a l'encert i també el grau d'encert obtingut a partir de la seva organització de l'activitat i el nivell  escolar dels components de l'equip.

Això sí: sempre, i sigui com sigui, cal valorar la participació interessada d'aquest gran nombre d'alumnes de 1r i 2n d'ESO.
r


En les notícies següents indiquem amb l'enecert totasl sense cap errada i amb (*) l'encert a reptes de propina
Si un centre va participr amb diversos equips els indiquem amb la lletra que els van donar en la inscripció
Indiquem amb un (1) els equips formats nomésper alumnes de 1r per a un reconeixement especial

Els tres equips més ràpids

Ha succeït un esdeveniment absolutament increïble; gairebé podríem dir que "de probabilitat zero".
Tres centres que han tingut la osrt d epoder fer equips conjunts de 1r i 2n  han tingut encert amb el mateix temps en segons:  2868 s, i han sigut els més ràpids... però els intents fan que no tinguin el mateix temps de concurs, que els ordenaria així
 • IES Vicent Castell i Doménech, Castelló  (***)
 • Institut Manuel de Pedrolo de Tàrrega
 • Institut de Guissona.També han tingut encert total en temps real entre tres quarts d'hora i una hora un equip de cadascun dels centres que es relacionen seguidament, ordenats pel temps, i amb el benentès que  alguns d'ells, pels intents, tindrien temps de concurs de més de 3600 segons.

 • Institut Narcis Oller (Valls)  (***)
 • IES Los Montesinos - Remedios Muñoz  A (Los Montesinos)
 • Institut La Sedeta B (Barcelona)
 • Institut Nicolau Copèrnic (Terrassa)
 • Col·legi Sant Pau Apòstol B (Tarragona) 
 • Institut Vila de Gràcia (Barcelona)
 • Institut  Miquel Tarradell (Barcelona), amb un reconeixent especial perquè l'equip era tot d'alumnes de 1r
 • Aula Escola Europea B (Barcelona)  (**)Indiquem tot seguit la llista de centres que van enviar resposta encertada en menys d'una hora i un quart, en menys d'una hora i mitja i  i la llista completa d'equips amb encert total, ordenats en aquest cas per ordre alfabètic del nom del municipi. Creiem que tots mereixen ser felicitats!
 • Col·legi Montserrat (***), Institut Salvador Espriu (1), Institut 22@ i Oak House School de Barcelona; Institut Montilivi B, de Girona; IES  L'Arabí de L'Alfàs del Pi (***); Institut Manuel de Montsuar i Institut Samuel Gili i Gaya (*), de Lleida; Institut Vall de Llémena de Sant Gregori, i Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes.

 • St Paul's School, Institut Viladomat A (1), Col·legi Sant Lluís A (1), Reial Monestir de Santa Isabel D, Fundació Betania Patmos (dos equips) un (1) (*), l'altre (*); i Institut Doctor Puigvert (**) de Barcelona; Cardenal Vidal i Barraquer de Cambrils; Institut Neus Català, de Cornellà de Lobregat; Institut Montilivi A, de Girona; Institut Manuel de Montsuar A (1), de Lleida; Col·legi Regina Carmeli de Rubí; Institut Jonqueres , de Sabadell; Col·legi Sant Pau Apòstol A, de Tarragona, i El Cim , de Vilanova i la Geltrú.

 • Reial Monestir Santa Isabel C, Institut Joan d'Àustria, Institut Viladomat (1), Escola Pia de Sarrià i dos equips de l'Institut Escola Eixample (1) (1), de    Barcelona; IES Penyagolosa, de Castelló de la Plana; Institut de Celrà; Institut Alexandre Deulofeu de Figueres (*); dos equips del Col·legi Mare de Déu dels Monts de   Les Borges Blanques, un (1) (**) i l'altre ; Institut Terres de Ponent, de Mollerussa; Institut Nou Palafrugell (1); Institut de Puig-reig C (1); Institut Abat Oliba A, de Ripoll; Institut Sant Just, de Sant Just Desvern, ; i Institut Torre Roja de Viladecans.
Indiquem també, a manera anecdòtica,  uns equips que han respost algun repte de propina tot i que no tenien encert total en el concurs.
 • Institut Montserrat Roig, de Barcelona; La Salle de Santa Coloma de Farners.

Per acabar aquesta crònica enllacem a un fitxer que mostra la llista completa d'equips participants. 
Esperem que l'estona que  heu estat fent matemàtiques hagi estat profitosa, i us diem: 
Gràcies per la vostra participació!


Des d'alguns centres hem rebut comunicacions en el sentit que, per les circumstàncies de confinaments, voldran fer l'activitat en algun altre moment.  Gràcies per l'interès!
És per aquesta raó que durant algunes setmanes no publiquem les solucions i deixem l'activitat oberta.