Convocatòria 2017
Problemes a l'esprint per a equips de 1r i 2n d'ESO

22 de febrer, dimecres • Com ja hem fet en altres ocasions comencem així la crònica:
  Gràcies a tothom que ha participat!!!
  És interessant destacar l'elevat percentatge d'encert global, especialment entre els equips que, pel nombre d'alumnes que els formen s'adiuen amb la idea-clau de l'activitat: conjunt d'alumnes reunits en una aula treballant en grup, organitzat en subgrups, i que els seus components intercanviïn iddes i debatin estratègies i resultats fins que trobin la resposta correcta.
  Però tan importants com l'encert, o més, són les
  dades de participació que segueixen la tònica dels tres darrers anys, molts centres i molt alumnes participants, xifres de "récord".

 • Enllaços per accedir als problemes plantejats i a les propostes de propina.

La participació ha estat de 144 equips de 103 centres de Illes Balears, del País Valencià i de Catalunya, que han fet constar 3023 alumnes.
Hi ha hagut 78 equips amb encert total (més del 54%). Tanmateix, j
a hem recordat més amunt la idea clau de l'activitat: la recerca conjunta i comparada entre uns i altres membres de l'equip de  les solucions correctes als repetes plantejats i aleshores, quan es parla dels resultats estadístics anteriors és interessant destacar que dels 103 centres que han participat n'hi ha hagut 73 que un equip seu (o més d'un) han enviat totes les respostes correctes (i aquesta dada representa més del 70%, una valoració excel·lent).  És clar que també hi pot haver altres maneres d'inserir l'activitat en el plantejament didàctic de cada centre. La comissió que prepara l'activitat també valora aquest fet, però ens ha semblat que valia la pena comentar-ho al l'hora de donar percentatges d'encert. 
Tots els participants i l'encert global mereixen una consideració molt especial, però cal fer esment de:
 • Tres equips que ho van fer en el minut 44 de temps de concurs, i els pertoca una distinció exaequo: l'Institut les Corts de Barcelona (Barcelonès), l'Institut la MItjana, de Lleida (Segrià) i l'Escola Mare de Déu de la Salut de Sabadell (Vallès Occidental).
 • Deu equips que van obtenir encert total amb un temps de concurs (que inclou el temps que es suma per intents fallats) de 50 minuts o menys (i que, com els anteriors donem per ordre alfabètic de la comarca):  l'Institut Ermessenda de Girona i el centre Saint George's School de Fornells de la selva (tots dos a la comarca del Gironès), l'Institut Domènec Perramon d'Arenys de Munt (Maresme), l'IES Bellaguarda, d'Altea (Marina Baixa), dos equips de l'Institut Antoni Torroja de Cervera (La Segarra), l'Institut Gili i Gaya de Lleida (Segrià), l'Institut Rafael Campalans d'Anglès (La Selva), el Col·legi Regina Carmeli de Rubí (Vallès Occidental) i l'Institut Pla Marcell, de Cardedeu (Vallès Oriental)
relació de centres destacats que completarem en una pàgina amb informació més detallada. Ara destaquem molt més l'encert global:
 • 14 equips més en menys d'una hora 
 • 12 equips més en menys d'una hora i un quart
 • 11 equips més en menys d'una hora i mitja
 • 28 equips més amb encert  total.
i així es completa  el nombre d'equips que van enviar la resposta correcta, que  va ser de 78, dels quals 7 ho van fer sense cap errada. N'hi ha dos ja emsentats (els de Cervera i Arenys de Munt) però n'hi ha un altres que no són justament els de temps de concurs més ràpid, cosa que dóna fe de la versatilitat de l'activitat (Institut Arquitecte Manuel Raspall de Cardedeu, Institut Santa Eugènia de Girona, IES Vicent Castell i Domènech de Castelló de la Plana, IES Misteri d'Elx, d'Elx, i Institut Salas i Xandri de Sant Quirze del Vallès.
Encara més: 28 equips van enviar respostes als reptes suplementaris "de propina", que es plantegen i, com a novetat destacada, 12 equips amb encert a tots tres reptes de propina.
 

La nostra enhorabona a tots els equips que s'han esmentat en aquesta crònica resumida i també a tots els centres participants, al professorat que ha impulsat la participació i a l'alumnat component de tots els equips, a les xiques i els xics; al·lotes i al·lots, noies i a tota la mainda que han estat una bona estona fent matemàtiques.
Gràcies per la vostra participació!

Donem les solucions numèriques dels problemes plantejats:
(21,  120º, 11, 7), (15, 6062, les 8 de la tarda, 3), (4,  6)
i dels reptes de propina: 
(8,  5,  5/8)